Reumatológia

 

Mikor keresse fel a Mammut Egészségközpont reumatológiai magánrendelését?

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó betegségeket nevezzük. Gyakran más szervek, szervrendszerek bántalmai is mozgásszervi tüneteket okozhatnak.

A reumatológiai betegségek tünetei

ízületi fájdalom, derékfájás, nyaki fájdalom, fájdalmas krónikus ízületi gyulladás, mozgásszervi korlátozottság, mozgásszervi panaszok , fájdalmas mozgás, fejfájás, szédülés, szív felé, medence felé, karba, lábba sugárzó fájdalom Reumatológiai betegségek ízületi sérülés, ízületi kopás, csontritkulás (osteoporosis), ízületi gyulladás (autoimmun, vagy anyagcsere eredetű), porckorongsérv, gerincsérv, reumathoid arthritis, a gerinc fájdalmas állapotai, magas láz, rossz közérzet, fogyás ízületi merevség,duzzanat. A reumatológiai megbetegedések elsősorban az ízületeket, csontok és porcok, valamint az izomzat betegségeit jelentik. Ez lehet gyulladás, kopás vagy csontritkulás is. Ezek a betegségek összefüggésbe hozhatók a helytelen táplálkozással, a mozgásszegény életmóddal. Kialakulásukban szerepet játszanak a családi tényezők is. Ha már kialakult a betegség, akkor az esetek nagy részében a panaszok enyhíthetőek, a változások azonban nem visszafordíthatók.

Reumatológiai vizsgálat a budapesti Mammut Egészségközpontban

A reumatológiai vizsgálat a kórelőzmény, a családi öröklődő betegségek felderítésével indul. A panaszok kikérdezése után a beteg életmódjáról kérdez a reumatológus szakorvos. A fizikális vizsgálat és állapotfelmérés során az ízületek, végtagok mozgásának felmérésére is sor kerül. A reumatológus további vizsgálatok elvégzésére tesz javaslatot -. laborvizsgálat, ultrahang, röntgen, CT-vizsgálat, MR- vizsgálat. A betegség azonosítása után a terápiás lehetőségeket a beteggel közösen beszélik meg, az orvos életmód tanácsokkal látja páciensét. A reumatológiai vizsgálat 30-45 percig tart
 
 
Dr. Kalmár Ágnes Dr. Kalmár Ágnes Reumatológia
Dr. Lányi Éva Dr. Lányi Éva Reumatológia