Proktológia

 

Mikor keresse fel a Mammut Egészségközpont Proktológiai magánrendelését?

A proktológia az általános sebészethez tartozó, végbélbetegségek vizsgálatával, kezelésével foglalkozó orvosi szakág. A proktológia körébe tartozik az aranyér, a végbéldaganat, a végbélrepedés, a végbélgyulladás, a külső aranyér és egyéb végbélbetegségek kezelése.

Proktológiai vizsgálat a budapesti Mammut Egészségközpontban

proktológiai szakvizsgálat során a proktológus áttekinti a kórtörténetet, majd a panaszokról kérdezi a beteget. Fizikai vizsgálat következik, majd a műszeres diagnosztika- a végbéltükrözés (rektoszkópia). A vizsgálat fájdalommentes, pár percet vesz igénybe. A vizsgálatot rektoszkóppal végzik. Ez egy egyenes fémeszköz, fényforrással ellátva, áttekinthető vele a végbél és a végbélnyílás belső felszíne, de vizsgálat közben elvégezhető a szövettani mintavétel is. A végbélrák nagyon alattomos, meglehetősen gyakori betegség, évekig fejlődik úgy, hogy nem okoz panaszokat. A proktológiai tünetek mögött rosszindulatú daganatos betegség is állhat. Emiatt is szorgalmazzák a proktológusok a végbélrák szűrés bevezetését. A végbél rosszindulatú daganatának korai diagnózisa életet menthet. Gyakran előforduló betegség a végbélgyulladás és a végbélrepedés, az aranyér azonban felnőtt kori népbetegségnek számít. Az aranyér a végbélnyílás környezetében kialakuló véna tágulat. A körülötte lévő laza kötőszövetben gyulladás alakulhat ki, amely sérülékeny, székletürítéskor vérzés indulhat meg.

Az aranyér kialakulását okozhatja veleszületett kötőszöveti gyengeség, ülő életmód, székrekedés, rost- és folyadékszegény étrend, túlsúly, terhesség, végbélgyulladás és rák.

A végbélen kívül keletkezett külső aranyér nagyon fájdalmas, vérezhet, de gyógyszeresen vagy műtéti úton kezelhető.

A belső aranyér fájdalommal nem jár, de kizáródhat, amely súlyos gyulladással járhat.

Az aranyér kezdeti stádiumban gyógyszeresen gyógyítható, gumigyűrűs ligatúrával ambulánsan kezelhető vagy műtéti úton gyógyítható.