Nőgyógyászat

 

Mikor keresse fel a Mammut Egészségközpont Nőgyógyászati magánrendelését?

Évente célszerű nőgyógyászati vizsgálaton részt venni, panaszok esetén pedig nem érdemes halogatni a látogatást, hiszen az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések meddőséget okozhatnak, sőt a születendő magzatot is megbetegíthetik. A nőgyógyászati vizsgálaton a rákszűrést is elvégzik, ami gyakran életmentő lehet, hiszen a daganatos betegségek hatékonyabban kezelhetőek kezdeti stádiumban.

Nőgyógyászati vizsgálat a Mammut Egészségközpont magánrendelésén

A rutin nőgyógyászati vizsgálat lehetővé teszi a krónikus gyulladások, gombás, bakteriális, vírusos, parazitás fertőzések, a ciszták, myomák, a policisztás ovárium szindróma és esetleges egyéb nőgyógyászati elváltozások felderítését, de segíti a mell-, a petefészek-, a méh- és a méhnyakrák szűrését is. A nőgyógyászati vizsgálatkor a nőgyógyász szakorvos a mensessel (menstruációval) kapcsolatos kérdéseket tesz fel-első menses időpontja, menses időtartama, erőssége, változott-e a ciklus hossza, erőssége, egyéb panaszok. Kérdez a kórelőzményről, vagyis a nőgyógyászati betegségekről, nőgyógyászati és egyéb műtétekről, családi öröklődő betegségekről, a jelenlegi panaszokról. Megkérdezi, hogy van-e alhasi panasz, folyás, gyakori vizeletürítés, égető érzés vagy egyéb probléma. Tudnia kell, hogy a beteg szed-e gyógyszert, és van-e gyógyszer allergiája.

 

Ez után következik a fizikális vizsgálat. A vizsgálószéken elhelyezkedett beteg méhét, petefészkét, petevezetékét tapintja át a hüvelyen keresztül és a hasfal egyidejű külső tapintásával (bimanuális vizsgálat).

Ezután következik a kolposzkópos vizsgálat, amellyel a hüvely, a gát, a méhnyak tekinthető meg. Ehhez kicsit kitágítják a méhnyakat. A nőgyógyász hüvelyváladékot, rákszűrésre mintát vesz, amelyet citológiai vizsgálatra küld el.

 
 

Áttapintja az emlőket is. Amennyiben rendellenességet talál, további vizsgálatra küldi a beteget, emlő ultrahangos és CT lézer mammográfiás vizsgálatra.

A hüvelyen át elvégzett nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal még pontosabb kép nyerhető a méh és a petefészkek állapotáról.

A kóros eltérések felderítése után a kezelés, a gyógyítási folyamat következik.

A mentruációs rendellenességek kivizsgálásának része a hormonvizsgálat.

A nőgyógyászati szolgáltatások körébe tartozik még a fogamzásgátlás, a családtervezési tanácsadás, a terhes gondozás, a meddőségi vizsgálat, a klimax vizsgálata, kezelése – csontritkulás kezelése, hormonpótló készítmények, a HPV (Human Papilloma Vírus ) szűrővizsgálat, a hüvelyi és kismedencei fertőzések , Chlamydia szűrés, gyulladások vizsgálata és kezelése, a szexuális élet panaszaival kapcsolatos tanácsadás, életmód tanácsadás.

A nőgyógyászati vizsgálat 30 percet vesz igénybe.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCosy)

Corvin Egészségközpontban meddőségi kivizsgáláshoz kapcsolódó petevezeték átjárhatósági vizsgálatot (HyCoSy /hysterocontrastsonographia/) is végzünk. A vizsgálat során az orvos egy katéter segítségével a hüvelyen keresztül kontrasztanyagot juttat a méhüregbe és így ellenőrzi, hogy el vannak-e záródva a petevezetékek. Amennyiben nem áramlik át a kontrasztanyag a méhüregbe, a petevezetékek nem átjárhatók. A vizsgálat pár percet vesz igénybe és a hölgyeknél kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal járhat, ezért utána egy negyed óra pihenés javasolt. Mikor javasolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat? amennyiben 12 hónapja nem következett be spontán teherbeesés és a férfi eredetű meddőséget kizárták inszeminációs eljárás elvégzése előtt amennyiben a méhben korábban bármilyen rendellenesség igazolódott A vizsgálatot dr. Gabulya Henrik végzi. Ára 70 000 Ft.
Dr. Joó József Gábor Dr. Joó József Gábor Szülészet- Nőgyógyászat, Klinikai genetika
Dr. Margitai Györgyi Dr. Margitai Györgyi Nőgyógyászat
Dr. Szalóki Alíz Eszter Dr. Szalóki Alíz Eszter Nőgyógyászat