Melyek a hematológiai betegségek?

 
A hematológiai betegségek a vérszegénység, a vérképzőszervi – a leukémia, a limfóma, a vérzéses zavarok, a vérzékenység és az érfalon belüli vérrög képződés.
  • vérszegénységet (anaemia) a vér oxigénszállító sejtjeinek, a vörösvérsejtek számának csökkenése okozza (csökkent képződés, gyors pusztulás vagy vérveszteség miatt). A vérszegénység oka lehet, hogy kevesebb vörösvérsejt képződik, vashiány, B12 vitaminhiány vagy folsav hiány miatt, de okozhatja vesebetegség, májbetegség, szívinfarktus, daganatos betegség és nagy vérveszteség is. A vérszegénység életveszélyes formája, amikor csontvelő károsodás miatt nem képződik elegendő vörösvértest. Vérszegénység kialakulhat abban az esetben is, ha gyorsabban bomlik le a vörösvértest gyógyszerek, betegségek vagy pl. májkárosodás esetén. A vashiányos vérszegénység főként nőknél fordul elő. A vérszegénység ritka esetben komoly működési zavarokat okoz, a szervek oxigénhiánya az agy vagy a szív vérellátási zavarát okozza.
  • Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma) A leukémia a csontvelő és a nyirokrendszer daganatos megbetegedése. A limfóma a nyirokrendszer daganatos betegsége. Non-Hodgkin limfóma - több típusa van, elég agresszív daganat típus. Hodgkin-limfóma - a nyirokrendszer vírusos eredetű rosszindulatú daganatos burjánzása. Az esetek nagy részében sikeresen kezelhető daganat.
  • Véralvadás zavarai - Vérzékenység (hemofília), érrendszeren belüli vérrögképződés A véralvadás a szervezetben beinduló bonyolult folyamat, amelynek következtében a folyékony vér megszilárdul, ezáltal az ér sérülésekor megakadályozza a további vérzést, segíti a sebgyógyulást. A vérrög, a trombus kialakulása normális esetben 2-3 perc. A vérzékenység a véralvadás rendellenessége. A véralvadás folyamatának másik rendellenessége az érrendszeren belüli vérrögképződés, amely vénás vagy artériás trombózishoz vezethet. A vérzékenység tünetei: orrvérzés, bőr bevérzések, véraláfutások, a külső behatásokra, sérülésekre a megszokottnál nagyobb mennyiségű és hosszabb ideig tartó vérzés. A vérzések főként a bőrt, a vázizomzatot és az ízületeket érinti, de bármely szervben előfordulhat veszélyes állapotot okozva.