Kiropraktika

 
A mozgásszervi megbetegedések korunk népbetegségének számítanak. A gerincbetegségek kézzel, ujjakkal (ritkán műszeresen) történő kezelésével, gyógyításával a kiropraktika tudományág foglalkozik. A támasztó- és mozgatórendszer (gerinc, végtagok ízületei, izomzat) sérülések, gyulladások, kopásos elváltozások következtében kialakult visszafordítható kóros elváltozásaival, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. A kiropraktor orvos nem gyógyszerrel gyógyít. Miután tájékozódik a beteg panaszairól, betegségeiről ,Kézzel tapintja ki a gerinc, az izületek rendellenességét, Röntgenfelvétel készül a problémás területről, majd ortopédiai és neurológiai vizsgálat következik, ahol elmozdult csigolyákat, megnyúlt szalagokat és sérült izmokat keres a kiropraktőr. A kitapintásos vizsgálat után a páciens felfekszik a speciális kezelőpadra. A kiropraktika kezelés nem tart sokáig, mivel kizárólag a problémás csigolyákkal foglalkoznak. A kezelés gyors, rövid, erőteljes, de nem fájdalmas mozdulatból áll, nyomogatással, csavarással, mozgatással állítja helyre a csigolyák eredeti helyzetét. Oldja az ízületek mozgáskorlátozottságát , az izomzat szükség szerinti lazításával, vagy erősítésével helyreállítja a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti állapotában, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat. A fájdalom múlásával, a mozgás szabadabbá válásával javul a pszichés és fizikális közérzet.

Több, mint 100 technikát tartanak számon. A kezelés nagy szaktudást, gyakorlatot igényel, ezért fontos, hogy a diplomás kiropraktőrök és a manuálterapeuták végezzék. A kiropraktika a test öngyógyító erejére épít.

 
 

A rendellenességeket a kiropraktőr már korán felfedezi, ezért nagyon fontos a gerinc állapotának rendszeres ellenőrzése. A kiropraktőr megelőzésre testmozgást javasol, az edzésfajták váltogatásával, de fontos, hogy edzés előtt végezzünk bemelegítést, a végén lazító gyakorlatokat. Az egészséges táplálkozás és a stressz elkerülése jót tesz az ízületeknek.