Hematológia

 

Mikor keressük fel a Mammut Egészségközpont Hematológiai magánrendelőjét?

A hematológia a vérképző- és a nyirokszervek betegségeivel, azok kezelésével foglalkozik. A hematológiai megbetegedések a vér összetételének (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék ) kóros változásaiból adódó működési zavarok.

Bár néhány hematológiai megbetegedés csak súlyos állapotban okoz panaszokat, néhány tünet utalhat ilyen típusú betegségre.

Hematológiai megbetegedések tünete lehet pl. :

  • a bőr, a kötőhártya sápadtsága, fáradékonyság, fázékonyság, gyengeség, gyenge koncentrálóképesség, álmatlanság, fülzúgás, látási zavar, repedezett szájzúg, viszkető bőr, törékeny köröm, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulásérzés, vérzékenység, nyirokcsomók, lép megnagyobbodása. Más, nem specifikus tünetek is társulhatnak az előbbiekhez.

Az előbbiekből látszik, mennyire széles skálát ölelnek fel a tünetek, mennyi szervet érintenek. A hematológus feladata, hogy a panaszok, valamint a további vizsgálatok alapján azonosítsa a betegséget, akár egyéb szakrendelésekre irányítva a beteget.

A Mammut Egészségközpont magánrendelésein szakterületük elismert specialistái várják a betegeket. Naprakész ismeretekkel rendelkeznek, követik a technika fejlődését. A szakorvosi rendelők, a laboratórium és a képalkotó diagnosztikai műszerpark egy helyen, a Mammut II Bevásárlóközpontban várja a betegeket, így várakozás nélkül, gördülékenyen folyhat a kivizsgálás, kezdődhet el a kezelés, a gyógyítás.

Hogyan folyik a hematológiai vizsgálat a Mammut Egészségközpont hematológiai szakrendelésén?

A hematológiai vizsgálat általános fizikai vizsgálattal kezdődik, majd a hematológus tájékozódik a korábbi betegségekről, a panaszokról, a családi betegségekről kérdez. A laboratóriumi vizsgálatot követően, amennyiben szükséges, sor kerül a csontvelő, vagy a nyirokcsomók citológiai, illetve szövettani elemzésére is. az erre a célra történő mintavételek többségükben járó betegként rutinszerűen elvégezhetőek. A pontos diagnózishoz szükséges egyéb vizsgálatokra, mint a gasztroenterológiai vizsgálatokra, ultrahangra, CT-re, vagy MRI-re is sor kerül. Amennyiben szükséges, a kemoterápiás kezelést is a hematológiai járó beteg rendelésen végzik. A csont biopszia minták kiértékelése is helyben történik.