Endokrinológia

 

Mivel foglalkozik az endokrinológia?

Az endokrinológia a belgyógyászat egy speciális szakterülete, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek betegségeivel - a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – működéseinek betegségeivel foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek termelik a hormonokat, amelyek a véráramba jutva az egész szervezetre hatást fejtenek ki.

Mikor érdemes felkeresni az endokrinológiai rendelést?

A hormonzavar tünetei nagyon széles palettán mozognak, egy adott panasz többféle betegség jele is lehet, ezért célszerű az endokrinológusra bízni a diagnózis felállítását. Általános tünet lehet a fáradékonyság, szédülés, bőrszárazság, idegesség, kóros hízás és fogyás, hasmenés vagy székrekedés, túlzott izzadás, szívdobogás, vérzészavar, tejcsorgás, az alsó lábszáron kialakuló vizenyő. De hormonzavarra utalhatnak a másodlagos nemi jelleg zavarok (nőies férfi, férfias nő), a növekedési zavarok, az acetonos lehelet, a vérnyomászavar, a feledékenység, a meddőség, potenciazavarok és sok egyéb tünet. A tünetek sokféleségéből látszik, hogy a panaszok alapján jó néhány szakorvost felkereshet a beteg, ahonnan nagy valószínűséggel az endokrinológushoz kerül konzíliumra- a panaszok hormonális hátterének endokrinológiai kivizsgálására.

Miért érdemes a budapesti Mammut Egészségközpont Endokrinológiai magánrendelését felkeresni?

Az endokrinológia összetett orvosi szakág. A hormonrendszer az anyagcsere sok-sok pontján gátolja vagy elősegíti a működést. A korrekt diagnózis felállításához ezért képzett, tapasztalt orvosok munkájára van szükség, akik átfogó, korszerű ismeretekkel rendelkeznek. A Mammut Egészségközpont orvosai szakterületük elismert specialistái, akikhez bizalommal lehet fordulni, személyre szabott kezeléssel széles spektrumú szakorvosi hálózattal, modern diagnosztikai háttérrel, várakozás nélkül segítik hozzá a beteget a mielőbbi gyógyuláshoz.

Az endokrinológiai magánrendelés beutaló nélkül kereshető fel.