MAMMUT – INFO az allergiáról

 

Az allergia fogalma

Az allergia a szervezet, az immunrendszer túlzott védekezési reakciója, melyet az addig ártalmatlan anyagok váltanak ki kellemetlen, néha életveszélyes tüneteket okozva. Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek például:
  • virágpor (pollenallergia)
  • állatszőr
  • madártoll
  • poratka (porallergia)
  • penész (gomba spórák)
  • rovarcsípés
  • gyógyszerek
  • vegyszerek
  • nehézfémek (fémallergia), stb.

Mit nevezünk élelmiszer allergiának?

Táplálékallergiáról beszélünk, amikor valamely élelmiszer emésztőrendszeri allergiás tüneteket okoz. A leggyakoribb táplálékallergiát kiváltó élelmiszerek:
  • tejfehérje
  • tojásfehérje
  • szójafehérje
  • földimogyoró
  • gabonafélék
  • zeller
  • sárgarépa, petrezselyem
  • eper
  • dinnye
Az allergia az immunrendszer kóros reakciója, melynek során az allergének gyulladást váltanak ki a szövetekben.

Melyek az allergia tünetei?

Az allergia tünetei:
  • légúti allergiás tünetek: orrfolyás, akadályozott orrlégzés (szénanátha), rohamokban jelentkező tüsszögés, rekedtség, nehézlégzés, köhögés, sípolás (asztmás tünetek), fülgyulladás, hörghurut.
  • szem allergiás gyulladása: viszketés, könnyezés
  • emésztőrendszer allergiás tünetei: hányás, hasmenés, hasi fájdalom, puffadás, véres nyálka ürítése, reflux, székrekedés.
  • az allergia Idegrendszeri tünetei: viselkedészavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság.
  • az allergia vérképzőszervi tünetei: bőr- vagy nyálkahártya vérzések, vashiányos vérszegénység.
  • bőrallergia: ekcéma, bőrpír, kiütések
  • Súlyosabb esetekben az egész szervezetre kiterjedő túlzott immunreakció allergiás rohamot, anafilaxiás sokkot okoz. A felszabaduló hisztamin értágító hatása miatt vérnyomásesés következik be, a szövetek nem jutnak elég oxigénhez. Ez az állapot még kezelés esetén is halálhoz vezethet.

Keresztallergia

Keresztallergia esetén bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Parlagfű allergia esetén görögdinnye fogyasztása is allergiás reakciót okozhat.

Példák a keresztallergiára

  • tejfehérje - szója, marhahús,
  • tojásfehérje - szárnyasok húsa, tolla
  • tenger gyümölcsei: halak, kagylók, rákok, tintahal, polip erős keresztreakciót mutatnak egymással
  • olajosmagvak – a különböző magvak között gyakran alakul ki keresztreakció
  • kesudió – kakaó, kávé
  • gabonafélék - a búza, zab, rozs, árpa, rizs, kukorica közötti keresztreakció
  • fekete üröm, nyírfa, zeller, kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi, kamilla, napraforgó, burgonya, fokhagyma, fahéj, petrezselyem
  • parlagfű - görögdinnye, banán, uborka, cukkini, gesztenye
  • nyírfa- alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, eper, málna, szeder, őszi- és kajszibarack, cseresznye

Álallergia

Bizonyos esetekben magas hisztamin tartalmú anyagok okozhatnak az immunrendszer részvétele nélkül allergiához hasonló tüneteket (csalánkiütés, anafilaxiás sokk). Ilyenek az alkohol, sajtok, füstölt, pácolt áruk, konzervek, élelmiszer-adalékanyagok, de gyógyszerek szedésénél is előfordulhat. Az álallergia nem immunológiai betegség, kialakulásában a hisztaminnak van főként szerepe. A hisztamin érzékenység allergológiai vizsgálattal kimutatható, kezelésében a diétának van központi szerepe.