A cukorbetegség típusai

 

A cukorbetegség típusai

1-es típusú diabétesz-

A betegség bármely életkorban kialakulhat, de főként gyermek és fiatal felnôtt korban jelentkezik. A betegség oka a hasnyálmirigyben lévô inzulintermelô béta-sejtek pusztulása. A betegség csak inzulinpótlással kezelhetô.

2-es típusú diabétesz

A diabétesz leggyakoribb formája, a cukorbetegségek 90%-a ide sorolható. A betegséget az inzulintermelődés és az inzulinérzékenység csökkenése jellemzi. A vércukorszint eltérés nélkül jelentkezik, elhízáshoz vezet és 35 év felett jelenik meg. A betegség elôrehaladtával a hasnyálmirigy inzulintermelése csökken, ekkor alakul ki a csökkent glükóztolerancia, majd a diabétesz. A későbbi magas vércukorszint mellett jellemző a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsôdleges cél. Alapvetôen fontos az életmód szerepe, de késôbb tabletta szedése, majd inzulin kezelés is szükséges lehet.

Terhességi cukorbaj

A terhesség alatt felfedezett diabétesz a terhességi cukorbaj. A kismamákat a 24-28. hét között szűrik. A vércukorszint beállítása a magzati károsodás megelôzése miatt igen fontos. A kezelés diéta, vagy inzulinos kezelés. A terhességi cukorbetegek állapotának nyomonkövetése a szülés után is fontos.